Ayak Sağlığı ve Doğru Ayakkabı Seçimi

31-01-2018 16:31

Ayak Sağlığı ve Doğru Ayakkabı Seçimi

 

Bizi ayakta tutan ve vücut ağırlığının tamamını taşıyan ayaklarımızın sağlığına  özellikle çocukluk döneminden itibaren önem vermek gerekiyor. Bu dönemde ayak sağlığına özen göstermeden yalnızca trendlere, ayakkabı modeline ya da rengine göre yapılan yanlış seçimler ileriki yaşlarda ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Çocuk ayakkabısı seçiminde görsellik ve doğru numara gibi kriterler olsa da en temel kriter ayakkabının fonksiyonel olması ve bebeğimizin ayak gelişimini ve sağlığını olumsuz etkilememesi. 

 

Çocukların ayakları yetişkinlere oranla daha yumuşak ve esnek yapıda olduğu için ayakkabıların uygulamış olduğu fazla baskılar ayakta deformasyona sebep olabiliyor. Özellikle çok sert yapıda olan ayakkabılar çocukların ayak tabanındaki çukurun düzleşmesine sebep olup, yürüme ve dengede durma reflekslerine zarar veriyor. Yürümeye yeni başlayan çocuklar hala ayak gelişim sürecini tamamlamadıkları için ince tabanlı ayakkabılar yerine kauçuk ya da plastik tabanlı, topuk ve burun kısmı sert, bileği saran kısmı ise yumuşak, tam gelişmemiş olan ayak bileklerini destekleyecek ayakkabılar seçmek gerekiyor. Bu tür ayakkabılar ayak gelişimini olumsuz etkilemiyor ve şekil bozukluğunu önlüyor.

 

Diğer yandan bebekler çok hızlı büyüdükleri için ayakkabı seçiminde çocuğun büyüme evrelerini dikkate alarak ayak ölçüsünü takip etmek ve gelişim devam ettikçe ayakkabı numarasını değiştirmek gerekiyor. 3-6 yaş arası çocukların ayakları oldukça hızlı büyüyor ve neredeyse yılda 2-3 numara birden değişebiliyor. O yüzden sık sık ayakkabıları kontrol etmek ve mutlaka ayak başparmağının ucu ile ayakkabının burnu arasında yaklaşık 1 cm boşluk olmasına dikkat etmek gerekiyor. Çünkü küçük gelen ayakkabının ayağı sıkıştırmasıyla birlikte dolaşım problemleri ortaya çıkabiliyor. Diğer taraftan uzun zaman idare etmesi için birkaç numara büyük alınan ayakkabılar da en az küçük numara ayakkabı kadar zarar verebiliyor. Ayağına büyük gelen ayakkabı ile yürümeye çalışan çocukta, fazla gelen ağırlıktan dolayı çabuk yorulma, ayak bileğinde burkulma, bacak ve belde ağrı gibi başka problemler de ortaya çıkabiliyor. 

 

Hayatın her aşamasında ayakkabı seçimi oldukça önemli çünkü ayak problemlerinin birçoğu yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanıyor. İlk adımlarını atmaya başlayan minikler için ayakkabıda kullanılan malzemenin kalitesi büyük önem taşıyor. Ayakkabı üretiminde kullanılan en iyi kalitede deri çocukların ayaklarını terletmiyor ve dış etkenlerden koruyor. Özellikle ayakların temas ettiği noktaların, mutlaka doğal malzemeler kullanılarak üretilmiş olması gerekiyor. Böylelikle kapalı ortamda olan ayaklar hava alıyor, ısı ve nem kolayca dengeleniyor ve ayakta mantar oluşumu engellenmiş oluyor. Tabanın esnek bir malzemeden yapılmış olması ise ayakta hareket özgürlüğünü kısıtlamadan mutlu adımlar atılmasını sağlıyor.

 

Biz annelerin, minik yavrularımız için ayakkabı seçerken dikkat etmemiz gereken; üretimde kullanılan malzemeler, deri kalitesi, ayak anatomisine uygunluğu ve doğru numara seçimi olmalı.

 

Bebbini olarak, çocuklarımızın sağlığını her şeyden çok önemsiyoruz. Kız ve erkek çocuklar için özel olarak tasarladığımız ayakkabılarda kullandığımız 1. Sınıf dana derisi ve kaliteli malzeme ile ayak anatomisine uygun modeller tasarlıyor ve üretiyoruz. Unutmamak gerekir ki çocukların ayakları yumuşak ve esnek yapıda olduğundan rastgele ve bilinçsizce alınan ayakkabılar çocuklarımızın ayak sağlığını ve gelişimini bozarak,  basma ve yürüme bozukluklarını da beraberinde getirmekte. İlk adımdan itibaren doğru ayakkabı seçimi ile ömür boyu sağlıklı ve mutlu adımlar atmak mümkün.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.